Från Björn Axén och Designer of the year tillbaka till rötterna igen

Från Björn Axén och Designer of the year tillbaka till rötterna igen

Efter tjugosex år av kreativt sökande och prestigefyllda uppdrag återvände Janne Näränen till platsen där allt började.
Då rev han ner alla gamla planscher, tog fram spackelspade och målarpensel, renoverade salongen och hyrde en stol.
– Det är roligt att snygga upp salongen, kunderna och ägaren uppskattar det. Jag jobbar för mitt eget varumärke men behandlar salongen som att den är min egen. Det är ju min arbetsplats och vardag, jag måste älska att vara här, säger han.

Janne Näränen 43 år, har sett sig om i frisör-, styling- och modevärlden. Salongchef och utbildare på Björn Axén, egen salong på Birger Jarlsgatan, friserat modeller för magasin och modevisningar, fyrfaldig finalist i Årets Frisör, ansvarig för Rapunzels butiker i Sverige och Finland. Och, just det – vinnare av ”Designer Of the Year Awards” där han tog emot priset på Oscarsgalascenen i Los Angeles.

– Jag har alltid strävat framåt och gjort det som verkar roligt, säger han. Det är nog därför jag tävlat i avant garde, jag behöver leka av mig den kreativiteten. Kommer jag på en idé vill jag genomföra den.

Vad driver dig?
– Får jag en idé så kör jag. Tillfällen dyker upp och då gäller det att göra det man tycker är värt att satsa på.
Han har blivit bra på uppstarter, vet att det krävs hårt jobb och inget slarv.

Valet av bokningssystemet Wavy var noggrant utvalt och har blivit en bra plattform för kunderna.
– Absolut, det är superenkelt och användarvänligt. Kunderna påpekar ofta det. Supersmidigt, kommer man på klockan tre på natten att man vill boka en tid så går det bra. Jag ville inte ha ett stort kassasystem som tar plats, bara en app och en iPad – enkelt ska det vara. Jag kollade andra verktyg men Wavy kändes bäst. Och jag är väldigt nöjd!

Wavy är superenkelt och användarvänligt. Se video hur det fungerar »

Janne Näränen: - Wavy är superenkelt och användarvänligt. Kunderna påpekar ofta det. Jag ville inte ha ett stort kassasystem som tar plats, bara en app och en iPad. 

När han började på Rapunzel släppte han sin kundkrets och jobbade bara administrativt. Efter att ha slutat där funderade på vad han ville göra, sökte hundratals nya jobb och sprang på intervjuer men fastnade inte för någon. Under en promenad till Hagaparken sommaren 2019 tillsammans med flickvännen gick han förbi Magnific Hairline för att hälsa på Tony, sin gamla chef. En kopp kaffe och ett bra snack senare hade han nästan bestämt sig:
– Tony sa att jag var välkommen, men salongen var nergången så jag ville fundera på saken och förklarade att vi behövde lyfta salongen till en modernare nivå.
Janne fick i princip fria händer, gjorde en skiss, rev ner gamla planscher och rensade ut allt gammalt, började slipa, spackla och måla och uppdaterade salongens produkthyllor med bland annat nya veganska produkter. Stylingarbetet är pågående – men redan märks effekt.
– Vi är bra på gång, det återstår ännu lite att göra. Jag hyr en stol men behandlar salongen som den vore min egen, säger han.

Janne Näränen är tillbaka på salong Magnific Hairline där allt började, 1994 var han elev.

Janne Näränen är tillbaka där han började som elev 1994 – nu stylar han både salong och människor. Återkomsten till salongen är inte en tillbakagång, säger han, det är något helt nytt:
– Att lyfta salongen till en ny nivå och samtidigt bygga upp en ny kundkrets är spännande och utmanande. Mina erfarenheter från tidigare hjälper mig att göra det.

Om fem år? Tony är 69 år så det skulle vara en ära att jag antingen driver eller äger salongen. Vi får se om vi har medarbetare som är anställda eller vad det nu kan vara, jag kan inte stå där själv och knega.

Att vara anställd innebär trygghet med lön men också ett visst mått av att vara låst. Som egen företagare känner han sig friare.
– Jag är optimist, det gäller att kämpa. Nyfikenheten, problemlösandet och skapandet, att vara egen företagare innebär en viss spänning som jag gillar.

Är det lika roligt i dag?
– Absolut, det handlar inte bara om att klippa toppar. Jag har så bra kunder, det blir som att jag får följa deras liv. Jag snackar lika gärna med en 5-åring som en 80-åring. Och att göra dem snygga i håret naturligtvis, det är kul.

Vilka är dina viktigaste erfarenheter från tidigare uppstarter?
– Allt som gått fel. Misstag erbjuder möjligheten att lära sig saker och göra rätt nästa gång.

Vad får man absolut inte glömma vid en uppstart?
- Räkna med motgångar och hinder. Det handlar om hur du reser dig från en motgång. Var optimist, även i motvind.

Vad skulle du säga är den vanligaste fällan?
- Hitta inte på ursäkter och gnäll inte. Har du en ursäkt för varför något går dåligt, då måste du också ha en idé om hur du ska vända det till det bättre.

Alla kundkategorier behandlas, en 5-åring såväl som en 80-åring. Det är kul att göra dem snygga i håret.

Jannes tips – viktigast att tänka när du startar en salong
- skriv ner en plan över allt vad din drömsalong behöver.
- utifrån planen, organisera dig.
- prioritera och rangordna utifrån din lista.
- ha veckomöten med dig själv. Bocka av vad är färdigt och vad som ska göras.
- fokusera på en sak i taget, fast du har 15 saker att göra samtidigt.
- sätt av tid för att ge dig utrymme att fokusera på det du ska göra.
- målsättning. Med delmål känner att du kommer framåt.
- skapa ett bra team! Av kollegor, leverantörer, hyresvärd, vänner, personer med kompetens som du själv inte har. Kontakter och goda relationer. Våga be om hjälp och våga fråga. Är det något du inte kan så finns det alltid någon som vill hjälpa dig.  
-Sist men inte minst, gör snygga frisyrer.

Erbjudande från Wavy

Wavy bokningssystem är enkelt att använda och perfekt för dig med en salong som växer. Prova gratis nu »

Ring Miriam på Wavy: 076-686 11 25, så får du veta mer.