Maria fick med sig kunderna i flytten

Maria fick med sig kunderna i flytten

Maria Kullander Hedqvist, 52 år, har provat olika salongsvarianter i sina dryga 30 år som frisör. Hon har varit både anställd och egen. Nu räknar hon på fingrarna och landar i att det är salong nummer sju sen hon började i yrket.

Det har blivit Visby, Stockholm, Huddinge och så tillbaka i Visby igen där hon numer bor med sin familj. Och salong nummer sju heter Östers Hårstudio på Österväg i Visby. Här delar hon salong med frisörerna Ellinor och Hanna.

I nya salongen, där Maria huserat sedan en dryg månad, finns en perfekt mix mellan cityläge med puls och vimmel och det lugn som hon vill erbjuda sina kunder. För i marknivå är det full aktivitet och människor på språng, de skyndar in till Systembolag, Mc Donalds, Åhléns och andra butiker. Men tar man en trappa ner i källarplanet under det anrika caféet Siesta så råder tystnad och skön svalka i en annars het sommardag.

Kunderna tar trappan ner från cityläget till lugnet hos Östers Hårstudio

Wavy hjälpte Maria få med sig kunderna

Har du fått med dig dina kunder till nya adressen?

-Ja, det är ju smidigt med Wavy och jag gjorde ett SMS-utskick till alla kunder och berättade både att jag bytte namn och adress så det var inget problem. Nu uppskattar de flesta att här finns närhet till parkering och på vintern slipper man halka i backen och på kullerstenarna - som var läget för mitt förra ställe.

Ville höra ljudet från en fön - sin egen

Vad har varit din drivkraft när du valt att byta salongsmiljö?

- Jag är inte rädd för att flytta på mig och var sak har sin tid. Jag trivdes också med att vara i en salong med många frisörer och hög energi. Men vid en tidpunkt så ville jag bort från bruset och ljudet. För även om det är jäkligt kul så är det en högljudd miljö som man står i varje dag - det tar på krafterna. Jag längtade efter att den hårfön som hörs är bara min så att säga. Det gjorde att jag bröt mig loss från salongen där jag varit länge och flyttade in i en egen salong några kvarter bort i Visby innerstad 2020. Det var då jag också började med Wavy. Det var ett bokningssystem som passade perfekt för mig. Enkelheten och att kunna hantera allt i min ipad eller mobil var det som avgjorde.

Lugnt blev det definitivt för Maria. För vi vet alla vad som hände strax därefter. En och en halv vecka efter nystarten i salongen med eget namn så var pandemin ett faktum. Något som gjorde det lite väl lugnt för Maria och alla andra frisörer. Men även här är Maria, med facit i hand, övertygad om att det var rätt. För i hennes salong behövde ingen oroa sig för avstånd och hon behövde inte göra några särskilda anpassningar. Salonger med bara en person var ett tryggare val för många kunder.

-Jag fick faktiskt en ny kundgrupp tack vare det också. De som var försiktiga p g a smittan men också de som sa att de kunde ha ett mer förtroligt samtal samtidigt som man får sin behandling.

En lugn stund i salongen är viktigt för Marias kunder

Yrket som både ger och tar

Vad har gjort frisöryrket till ditt fortsatta val genom åren?

-Ibland har jag tänkt på om man skulle göra något annat men det är svårt att hitta nåt som motsvarar det jag gillar med att vara frisör. Mötet med kunden, att kunder har lätt att öppna sig i ett samtal när de är i en annan miljö och sitter i stolen. Att få någon att må bra och bli fin - det är härligt. Men visst, ibland är jag inte på humör att sätta mig på en middag med många människor och ha ett intensivt samtal direkt efter jobbet. Då vill jag själv gärna stänga av och vila lite från det sociala. Men att få höra av kunden att de gillar det jag gör är ju också fantastiskt och på pluskontot.

Vad brukar du få höra om dig själv som frisör?

-Oj, vad ska jag svara på det. Men okej, jag brukar få höra att jag är noggrann. Och lyhörd. Sen har jag ju erfarenhet och stor kunskap. Dels har jag varit frisör länge och jag har också fått en grym utbildning av otroligt duktiga förebilder. Jag jobbade t ex på TONI & GUY där jag lärde mig massor.

Inspiration blivit lättare - och billigare

Hur håller du dig fortsatt aktuell och kunnig på det som dina kunder vill ha idag? 

-Så mycket har blivit enklare och mer tillgängligt. Jag kollar både på Tik Tok och YouTube och det ligger fantastiska föreläsningar som bara finns där och ta del av. Sånt som tidigare kostade både resor, hotell och dyra entréavgifter. Även kunderna har ju det som inspirationskälla och kommer med nya inspel och idéer om vad de vill ha gällande styling och färg. Det är stor skillnad mot förr och ett sätt där frisöryrket har ändrats rejält de senaste åren. Sen kanske de inte alltid fattar att en balayage kan ta 4 timmar och inte är riktigt så enkelt som på film. 

Lokalvårdare, barista, entreprenör

Att vara egen företagare är ju också en utmaning. Något som Maria håller med om. -Man ska vara många saker om dagarna. Frisör, receptionist, lokalvårdare, barista, företagsledare, entreprenör, sociala medier-manager.. allt ska man fixa. Det är inte alltid det lättaste. Men det är också en frihet att äga sin egen tid och det har sin tjusning.

Råder unga att skippa egen salong som första steg 

Vad har du för råd till de som är i startblocken på sin frisörkarriär?

 -Om man kommer raka vägen från utbildning ska man ställa sig i en salong med erfarna frisörer och kanske inte öppna salong det första man gör med sin kurskompis. Du kan lära dig så mycket av att gå bredvid de som jobbat länge. Sen kan du gå vidare och starta eget om du vill.

Maria väljer produkter med omsorg

Miljön är en viktig fråga för Maria och hon väljer produkter som jobbar åt rätt håll. -Jag har en bl a en serie från Schwarzkopf – där flaskorna tills stor del är återvunnen plast. Innehållet i produkterna har blivit snällare. De har också utvecklat konsistensen i deras schampo å balsam så det inte går åt lika mycket vatten. Vatten är verkligen en stor miljöpåverkare för salonger. Andra märken är Ellwo som är svenskt vilket innebär färre transporter. Dessutom jobbar jag med Authentic Beauty Concept – som är en vegansk serie.

Tack Maria och lycka till. Med en sommar framför oss hoppas vi på många sommargotlänningar och drop-in-kunder till dig och dina kollegor på Östers Hårstudio och andra salonger.