Tips för prissättning i salongen

Tips för prissättning i salongen

Har jag rätt pris? Vågar jag höja?

Det är vanliga frågor som många som driver salong ställer sig. I ett samtal med Wavy’s Victoria Randli får vi exempel och handfasta tips i ämnet.

Victoria har erfarenhet från frisörbranschen som få. Hon har varit frisör med egen salong, jobbat som färgtekniker, hållit i mängder av utbildningar och kurser och är idag även ordförande i Svenska stylist- och frisörlärarförbundet. På sin väg har hon mött många som brottats med tankarna om just prissättning. Självklart är tipsen lika bra om du jobbar med naglar, hudvård eller andra professioner inom hälsa/skönhet.

Varför ligger många frisörer lågt i pris?

Finns det en förklaring till att många frisörer ligger så lågt i pris så de inte kan ta ut en lön i linje med t ex Handelsanställdas förbunds siffror? Victoria berättar om sin erfarenhet

  • Överlag har frisörer svårt att värdesätta sitt arbete. Man drivs av att det är kul, och kreativt och när man jobbar med det man älskar kan det va lätt att glömma att det också är ett professionellt hantverk som människor är beredda att betala bra för. Man startar sin verksamhet för att man vill hålla på med hår, skönhet, behandlingar osv och inte för att göra pengar. Men det ena utesluter så klart inte det andra.

Det arbetet som görs hos Frisörföretagarna och Frisörernas yrkesnämnd med frisörlicens är också satsningar för att lyfta statusen för yrket vilket är ett långsiktigt viktigt arbete för att ändra attityden - inte minst hos frisörerna själva.  

Vad är det för hinder som ligger i vägen tror du?

Vanligast är nog att de som är enmansföretagare och jobbar själva tycker att det är svårt att ta beslutet. Det är bara du och dina kunder och du är så glad att de kommer till dig. Det blir svårt att skilja på det personliga och yrkesmässiga i relationen. Kunderna ser dig som din vän och tvärtom. Kanske tänker du att “jag gör det senare”.

  • Men kom ihåg - kunderna tycker inte att det är konstigt med en prishöjning. Det är ytterst ovanligt att det blir reaktioner. Alla vet ju att prisökning sker inom alla områden. Det gäller dock att göra det smart. Vi kommer till det lite längre fram.

Är det oro att tappa kunder som ligger bakom?

  • Jag tror inte det är det största hindret om jag ska va ärlig även om det förekommer dessa tankar. Tänk på att kunder som letar billigaste klippningen kommer alltid finnas men de tillhör ju ändå inte din lojala kundstock som följer dig över tid.

Istället tror Victoria att en “bov i dramat” handlar om hur man räknar. Kanske har du gjort en kalkyl på hur mycket du måste omsätta för att betala hyran, försäkringar och de största kostnaderna. Men har du tänkt på allt? Vatten, toapapper, kaffet du bjuder på. Tänk på att alla dessa kostnader också har årliga prisökningar. Du behöver också räkna med viss ställtid mellan kunderna. En annan viktig sak man inte får glömma är kostnaden för utbildningar så att du kan fortsätta att utvecklas - alla vill ju gå till en frisör som är uppdaterad i sin yrkesutövning.

När du tänkt till och räknat in allt så landar du troligtvis i ett helt annat timpris. Ett sånt arbete hjälper dig med den egna övertygelsen och argument i de fall någon skulle ifrågasätta ditt pris.

Ett bra pris passar både din egen och kundens plånbok

Vilka konkreta tips ger du till de som vill erbjuda rätt priser?

  • Bolla med andra och ta stöttning. Att utnyttja dina kontakter i branschen så du inte känner dig så ensam i frågan är en bra början.
  • När jag hade salong tillsammans med en kollega gjorde vi en prishöjning 1 gång per år. Och det gjorde vi alltid den 1 december - innan en intensiv period helt enkelt. Att ha en plan och att hålla sig konsekvent till den är viktigt. Det blir naturligt för både dig och kunden. Är det jobbigt att höja ett större belopp så gör en mindre höjning 2 gånger om året istället.
  • Är du t ex nystartad och vill ha ett erbjudande så visst kan du ha en rabatt. Men var tydlig med vad det egentliga priset är så att kunden förstår att det kostar X kr men jag har just nu X% rabatt. Tänk inte att du ska börja lågt och höja sen - då blir det bara svårare.
  • Var alltid tydlig med priset redan innan besöket. Om dina kunder bokar online så visar du din behandlingslista och priset redan i bokningstillfället och det finns inga risker för missförstånd. Kunden har fått sin info och har ju accepterat detta. Att slippa prata priser i telefon är ju faktiskt en av många anledningar till att ha ett digitalt bokningssystem.
  • Har du en hemsida där du angett priserna så se till att prislistan alltid är uppdaterad - om du vet att det är jobbigt att uppdatera hemsidan så hänvisa till onlinebokningen istället från hemsidan och ha dina priser där.

Om vi summerar lite av tankarna;

  • Bolla med andra - ta stöttning
  • Sök på nätet så du får riktmärke på vad din lön bör ligga på. Ta hjälp av Frisörföretagarna eller annan organisation. Handelsanställdas förbund har info och även diskussionsforum.
  • När du gör en kalkyl - tänkt på ALLT - från utbildning till toapapper
  • Gör en plan för din prishöjning - det är lättare att höja lite och regelbundet än att göra stora förändringar. Håll dig till din strategiska prisplan.
  • Påminn dig själv om ditt värde. Alla timmar du investerat i dig själv är värdefullt!
  • Tydlig kommunikation innan kunden sitter i stolen gör att diskussion om priset är överflödigt - de vet vad som gäller när de kommer till dig.
  • Erbjuder du en rabatt - berätta ändå alltid vad det riktiga priset är så kunden förstår att det är ett unikt tillfälle

Vill du komma i kontakt med Victoria för att kommentera detta eller ställa frågor så maila henne gärna på victoria@get-wavy.com

……………………………………………...