Hundfrisör – ett yrke med utmaningar
”Kan man verkligen leva på det?” är en av de vanligaste frågorna man får som hundfrisör. Och svaret är ja, efterfrågan är större än någonsin. Cecilia Hamilton, 62, som driver Cilla’s Små Tassar i centrala Sandviken vet hur det är.
Vi låter Cecilia berätta om sin bransch, varför hon älskar sitt jobb och om utmaningarna. Helt klart är att det finns stora skillnader om man jämför hundfrisörer med vanliga frisörer – eller ”human-frisörer” som Cecilia skämtsamt kallar det. Men också likheter.
Cecilia har alltid varit en djur-tjej och jobbade tidigt med djurvård. Hundintresset är centralt och hon har sex egna hundar och uppfödning av pudlar. Några slumpar i livet gjorde att hon i början av 80-talet valde att börja som elev på ett hundtrim.
- På den tiden var det den enda vägen till utbildning. Idag finns det kurser att gå men egentligen tycker jag att bästa utbildningen är just att gå som elev. Det tar tid att få tillräckligt med erfarenhet och man behöver träffa väldigt många hundar. Det handlar ju inte bara om klippteknik när du ska arbeta med djur. Olika raser reagerar olika när de blir stressade eller rädda. En kurs på några få veckor kan inte ge dig den erfarenheten. Och risken för olyckor – att man faktiskt blir hundbiten - är då ganska stor.
Därmed har vi kommit in på den största skillnaden mellan en hundsalong och en salong för oss människor. Som hundfrisör ska du kommunicera både med hunden och ägaren. Cecilia som varit med länge har också sett en tydlig förändring över tid.
- Förr var de som tog sin hund till salong ofta väldigt noga med att hunden skulle vara ren och borstad när det var dags för klippning. Idag kan hundar vara rejält skitiga och toviga eftersom den ändå ska "bli fixad". Uppfostran är en annan utmaning. Om jag ska ta hand om en Golden retriever på 20 kilo och den ligger som en ”hög dödkött” på golvet så är det slitigt för kroppen kan jag lova. Då behöver jag informera hundägaren om vad de behöver träna på och förklara varför det tar en timme extra i arbetstid. Inte lätt alla gånger.
Hundintresset är större än någonsin och många av de mest populära raserna behöver klippas regelbundet. Cecilia skulle alltså lätt kunna leva på sitt yrke men jobbar ändå deltid på restaurang, mest för att spara på kroppen.
- Vi som yrkesgrupp har inte haft nån nedgång under Corona-epidemin, snarare tvärtom. Intresset ökar. Men tyvärr också inställningen ”kan du fixa det fort och billigt”. Det är något vi diskuterar ganska ofta i olika forum där jag träffar andra hundfrisörer.
Gesällbrev för hundfrisörer
Cecilia är aktiv i föreningen Sveriges Hundfrisörer och en viktig fråga som man arbetar med i föreningen är att höja statusen på yrket.
- Ja, drömmen vore om det kunde bli en typ av certifiering för oss som jobbar som hundfrisörer. Som gesällbrev för andra hantverksgrupper. Det skulle hjälpa oss motivera priset och få kunderna att förstå att vi som är seriösa har både kunskap och kan bedöma hur man ska hantera hunden på rätt sätt.
Hur hundsalonger ser ut har förändrats otroligt mycket över tid. För 30 år sen var det i princip ett köksbord och ett badkar i hemma-miljö. Idag har man andra krav på ergonomi som höj- och sänkbara bord t ex. Man investerar också mycket mer i sina verktyg. En riktigt bra sax kan kosta upp emot 2 500 kr.
”Är det verkligen min hund?”
Vi frågar Cecilia vad som är det bästa med yrket som hundfrisör.
- Jag älskar ju djur och även att få vara kreativ. Och att se vilken förändring man kan åstadkomma på ett par timmar. ”Är det verkligen min hund” är ofta en spontan reaktion från hundägaren när det är dags för hämtning.
Finns det något ni har att lära av frisörsalonger för oss människor?
- Marknadsföring tänker jag. Där är vi som har hundsalonger generellt sämre. Mycket mer anonym skyltning för att ta ett exempel. Och vi skulle kanske ha såna där magasin och kataloger med olika frisyr-bilder i. Det vore nåt.
Wavy gör det enklare att boka
Hur fungerar det med bokningssystemet måste vi ju fråga också avslutningsvis.
- Jag är jättenöjd och jag hade testat flera system innan men Wavy är både enkelt och till ett bra pris. Att man tydligt ser historiken är också riktigt bra. Klart jag hade velat ha lite special-funktioner som en egen rad för hundens namn men det har jag löst genom att använda hundens namn istället för ägarens. Jag kan ju alla hundnamn men vet sällan vad ägaren heter, det är väl en typisk yrkesskada.
Tack Cecilia för att vi fick en inblick i hur det är att driva hundsalong!
Wavy bokningssystem är enkelt att använda för dig med hundfrisörsalong. Prova gratis nu »
Ring Miriam på Wavy: 076-686 11 25, så får du veta mer om Wavy bokningssystem.