Timrås Lilla Salong vågade starta eget

Ida Dahlberg & Amanda Berglöf Rutenius startade Timrås Lilla Salong tillsammans 2018 - och fick fetare lönekuvert.

Timrås Lilla Salong vågade starta eget

Ida Dahlberg & Amanda Berglöf Rutenius startade Timrås Lilla Salong tillsammans 2018 - och fick fetare lönekuvert. För Ida resulterade det i att hon blev av med sin migrän och kunde tillbringa mer tid med familjen.
– Det har varit ett bra år. Och roligt. Det gick bra från början vilket är roligt, säger Ida.

Efter att Ida tog studenten började hon jobba som frisörlärling, senare anställd. Tankarna att starta ett eget företag växte sig starkare och till slut förverkligade hon tillsammans med Amanda drömmen om att öppna en egen salong.
– Vi tänkte; går det år skogen så gör det. Vi måste prova, säger Ida.
Det gick allt annat än åt skogen. Det gick bra. Hon hade sedan barnår, då hon fixade frisyrer för kompisarna, velat arbeta som frisör.

Bland alla beslut som skulle tas i starten fanns frågan om bokningssystem. De fastnade för Wavy, ett enkelt och modernt system som gillas av kunderna och uppskattas av salongerna.

Billigt och bra utan krångel, var viktiga faktorer när Timrås Lilla Salong valde bokningssystem. 

Wavy bokningssystem hjälpte Timrås Lilla Salong att få fart på affärerna. Se hur Wavy fungerar »

– Vi ville ha något billigt och bra utan krångel. Vi hittade Wavy-appen, den funkar skitbra. Jag kan vara var som helst och boka kunder i mobilen. Har vi inga bokningar åker vi hem, då behöver vi ju inte sitta här och vänta.

Efter många års slit som anställd sa hon upp sig, tillsammans med Amanda hittade hon en lokal som tidigare varit frisörsalong, hyran var låg (det var viktigt), de tog över lagret och var noga med att inte ta några lån.
– Jag gillar att inte hamna i köpeavtal, vi kommer inte vara kvar här hela livet men det här är en bra början.
Steget från tanke till handling var inte så stort, när de väl bestämt sig gick det av bara farten. Nästan i alla fall.
– Det tog lite tid att starta bolaget, det är en del byråkrati man ska igenom, säger hon.
För att tjäna pengar i väntan på att företaget blev registrerat tog de ströjobb.
– Vi gjorde allt möjligt…skottade snö från tak, säger hon med ett litet skratt.

Sköter bokningar på ett enkelt sätt

Med Wavy bokar kunderna enkelt tid i mobil eller på webb. Wavy fungerar ihop med iZettle kassasystem »

Ring Wavy: 076-686 1125 för att veta mer.

Salongen
Salongen ligger i en källarlokal på Banergatan i Timrå, två mil utanför Sundsvall, de flesta kunderna kommer från Njurunda, Stöde, Hassela och Härnösand.
– Det är kul att många åker flera mil för att de tycker det är skönt att komma hit till oss. De slipper krångla med parkering och sånt.

Levande ljus är en viktig detalj för Lilla Timrås Salong - Amanda & Ida. Fotograf: Johanna Glamsjö.


Vad vill du att era kunder ska känna när de kliver in i er salong?
– Hemtrevligt, mysigt. Vi har en liten salong som vi inrett med många ljus, det gillar vi. Vi har bara två stolar, spelar lugn musik, man ska få lite spa-känsla.
De har kul på jobbet, säger Ida. Kundkontakterna är viktiga och bra – de blir nästan som samtalsterapeuter emellanåt. Den vilsamma lugna miljön i salongen inbjuder till samtal.

Vad var den största utmaningen med att bli egen?
– Att ha barn och familj, räkningar som ska betalas. Men det har gått bra. Vi har dubbelt så bra betalt nu jämfört med när vi var anställda.
Att vara sin egen chef har skapat frihet och kreativitet. Ingen säger åt dem vad som ska göras, de bestämmer sina egna arbetstider. Fjolårets superheta sommar valde de att arbeta mellan 16.00-20.00.
– Det gick inte att stå i den här lokalen på dagarna, det var 30 grader. Vi jobbade på kvällarna, fick sommaren att gå ihop och kunde vara ute istället för på jobbet hela dagarna.

Ger tid över

Wavy är ett enkelt bokningssystem för salongen som sparar din tid och du slipper administration. »

Många kunder åker långväga för att få en lugn och avkopplande stund hos Ida & Amanda.

Timrås Lilla Salong har blivit stor på sociala medier. Ida och Amanda arbetar målmedvetet, genomtänkt med att lägga ut bilder på kunder som blivit fina i håret. Deras före-efter-bilder har blivit en framgång.
– Jag tror många som letar frisör kollar efter hur resultatet blir. Vi lägger upp varje dag, det är inte så kul att komma hem efter jobbet och lägga ut bilder, tar nån timme varje kväll men det är det värt, säger Ida.
Traditionell annonsering ger klent resultat, och är kostsamt. Bättre då att själva visa vad de gör – och hoppas att kunderna sprider bilderna vidare.
– Jo, de sprids ganska bra tycker jag. Vi kör vissa tävlingar också som delas och är väldigt uppskattat av kunderna.

Hon räknar inte framgång och livskvalitet bara i kronor och ören. Friheten och möjligheten att styra sig själv betyder mycket:
– Det är ju roligare att tjäna pengar åt sig själv än till någon annan. På det andra stället jobbade vi jättemånga timmar men fick inte ut mer i lön för det. Det är annorlunda nu.

Skulle du råda andra att våga starta eget?
– Ja! Jag kan vara med familjen på ett annat sätt nu och migränen jag hade förut har försvunnit.

Ida blev friskare, familjen gladare – och lönekuvertet tjockare. Låter som en dröm, även om det så klart finns baksidor av att plötsligt stå på egna ben. Som egen företagare finns det alltid en press att göra kunderna nöjda, dra in pengarna, hitta på nytt som lockar nya kunder, men också få befintliga kunder att komma tillbaka, gång efter gång.

Blev det som du ville som egen?
– Ja gud ja. Bättre. Jag kan vara frisör i mitt eget företag. Men vi nöjer oss inte, vi vill alltid komma längre. Om fem år har vi nog bytt lokal till något större, kanske blivit en skönhetssalong där vi kan erbjuda fler skönhetstjänster.

Erbjudande från Wavy

Wavy bokningssystem är enkelt att använda och perfekt för den som startar egen salong. Prova gratis nu »

Ring Miriam på Wavy: 076-686 11 25, så får du veta mer.